Dokładnie w 95. rocznicę rozbłyśnięcia pierwszego neonu w Warszawie, Browary Warszawskie oddają stolicy neon przy ul. Haberbuscha i Schielego. Data i miejsce nie są przypadkowe ponieważ, pierwszy stołeczny neon, który warszawiacy podziwiali w 1926 roku reklamował piwo Porter z browaru "Haberbusch i Schiele". Kolejna odsłona świetlnego napisu, to charakterystyczne już dla Browarów Warszawskich hasło – „Tu dzieje się miasto”.

Od początku roku Browary Warszawskie zdołały udowodnić, że to właśnie na Woli dzieje się miasto! Wszystko za sprawą tętniącego tutaj życia i wielu atrakcji, które czekają za rogiem na wszystkich odwiedzających to miejsce. Wystarczy przypomnieć schody Dawida Ryskiego, które skradły serca nie tylko warszawiaków, ale wszystkich, którzy kochają sztukę w takim wydaniu. Ilustrator, w niesztampowy sposób zobrazował wielość możliwości i atrakcji, które czekają na wszystkich gości. Ogromna grafika, która nie ustępuje rozmiarami warszawskim muralom (liczy sobie aż 50 metrów kwadratowych) przykuwa wzrok, napełnia pozytywną energią i sprawia, że nie da się przejść obok nich obojętnie. Co mogą potwierdzić wszystkie instagramowe relacje i sesje zdjęciowe.

Teraz czas na neon, który jest dopełnieniem wszystkich otwarć. A jest ich ostatnio tutaj tylko więcej i więcej. Co stoi za sukcesem Browarów Warszawskich? Świetna lokalizacja, wyjątkowa architektura, różnorodne i przede wszystkim pełne gości restauracje, kawiarnie i delikatesy! Warto pamiętać, że przez wiele ostatnich lat ten najbardziej przytulony do Śródmieścia Północnego fragment stołecznej Woli był obszarem niemal całkiem zapomnianym przez warszawiaków. Teraz jest zupełnie odwrotnie - historia stworzonych współczesnych Browarów Warszawskich pisze się na nowo!

Jak odnaleźć neon „Tu dzieje się miasto”? Należy kierować się od ulicy Grzybowskiej wprost do ulicy Haberbuscha i Schielego. To właśnie tutaj w samym centrum uwagę przykuje ogromny neon, który zachwyci gości i stanie się tłem do wielu zdjęć. Ale to nie koniec! Witryny restauracji na terenie Browarów Warszawskich obfitują w oryginalne neonowe nazwy swoich konceptów. Wśród nich znalazła się m.in. syrenka warszawska, która jest logiem Browaru Warszawskiego. Wszystko po to, aby uhonorować miejsce, historię, estetykę i nowoczesny design.

Spacer po Browarach Warszawskich to okazja by podziwiać, zabytkowe zrewitalizowane budynki – dawną Leżakownię, Warzelnię, Laboratorium czy Willę gdzie mieszkali właściciele Browaru. To właśnie te wszystkie akcenty które przywołują historię tego miejsca – podcienia ze stali browarniczej, rurociąg i właśnie neony dodają Browarom Warszawskim niezwykłego charakteru. Oprócz oryginalnej architektury i pięknej historii, nowe miejsce spotkań na Woli posiada bogatą ofertę, dzięki której każdy znajdzie dla siebie coś dobrego. Oprócz restauracji, delikatesów, kawiarni czy wine barów, Goście mogą skorzystać ze strefy beauty i usług. W swoje progi zapraszają: Bakery, Deseo Patisserie & Chocolaterie, Dobro & Dobro Cafe, Vita Cafe, Etno Cafe, Good Lood, Food Hall Browary, Browar Warszawski, Pizza Lecentano, Gastronomja, Japonka, Baila Show & Dining, Munja, Mykonos Greek & Restaurant Bar, Sobremesa Tapas Bar, Olivos Cafe & Restaurant, Le Paradox, Piccola Italia & Mediterraneo, Azjatka Browary Warszawskie i Japonki Sushi, Crazy Butcher, Hamski Barber, Calypso Fitness Club, Strefa Piękna by Jóźwin i Kobielski. Już wkrótce otworzą swe podwoje kolejne koncepty. Wśród nich Port Royal, Bombaj Masala, Portside Prosto z Portu.

 

Kulinarne doświadczenia najwyższej próby nie są domeną jedynie znakomitych restauracji. Warsztaty, pokazy i spotkania w Miele Experience Centers to okazja do degustacji wyśmienitych dań wybitnych szefów kuchni, a także szansa, by z pomocą urządzeń Miele rozwinąć własne talenty kulinarne.

 

Kameralne wydarzenia organizowane w Miele Experience Centers w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Katowicach mają różną formułę. Chef’s pop-ups to inspirujące indywidualne pokazy, podczas których szef kuchni przygotowuje dania z piekarnika, gotowane na parze, czy metodą sous vide. W czasie wieczornych kilkuosobowych warsztatów Miele Kitchen Experience zaproszeni goście włączają się do pracy w kuchni oraz sami poznają i testują innowacyjne urządzenia Miele, po czym przy dobrym winie degustują przygotowane dania.
Z kolei ekskluzywne warsztaty Future Kitchen to rodzaj kulinarnego concierge. Spotkania odbywają się w wąskim gronie zaproszonych przyjaciół. Szef kuchni serwuje przyrządzane na żywo autorskie menu degustacyjne, a sommelier dba o idealne połączenie poszczególnych dań z winem.

 

 

Szefowie kuchni, których można spotkać w Miele Experience Centers to Marek Michalak, gotujący najczęściej w Gdańsku i Warszawie, Przemek Błaszczyk, obecny przede wszystkim w Katowicach, Adriana Marczewska i Adam Michalski, związani z MEC Warszawa, czy Patryk Dziamski – gospodarz aktywnej kuchni w Poznaniu. Indywidualny, niepowtarzalny styl gotowania każdego z nich i sposób, w jaki wykorzystują innowacyjne rozwiązania w urządzeniach Miele tworzą kreatywny wachlarz kulinarnych działań w aktywnych kuchniach Miele Experience Centers.

Zdjęcia znajdą Państwo pod linkiem: https://we.tl/t-0PfAJ1KdQq

Wszyscy do stołu! niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry, orientacji politycznej czy seksualnej. Zapraszamy na pierwszy w Polsce kulinarny festiwal Celebracje & Degustacje.

 
 
W imię jedzenia, dobrych pieniędzy i dobra ziemi. Tworzymy restaurację przyszłości.


W pierwszy weekend października, po dwuletniej przerwie odbył się konkurs kuinarny "Czas na rybę", w którym udział wzięli profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych.


Zdrowych spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia.
Odpoczynku po trudach 2020 roku i nadziei oraz optymizmu na przyszły
Nowy Rok.
Wkrótce znów się spotkamy!

Wesołych Świąt
fb post WKR2020 ok9
Zapraszamy wszystkich zawodowych kucharzy związanych z Wielkopolską do udziału w VII edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego.

Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.
Termin nadsyłania zgłoszeń na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. upływa 08 maja 2020.
Z przyjemnością informujemy, że Partner naszego konkursu - wypożyczalnia Gastro Magic Service uruchomiła kolejny oddział - tym razem w Poznaniu!
Po Gdańsku i Katowicach to już trzecia filia warszawskiej wypożyczalni dedykowana do obsługi zachodniej części Polski.
Zapraszamy do kontaktu !

michał23kppW piątek, 07 czerwca w malowniczo położonym majątku Ostoja Chobienice, odbyła się VI edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku, konkurs im. Rafała Jelewskiego. 

 Do walki o najwyższe podium, Puchar Prezydenta Miasta oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 stanęło 12 uczestników.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego, w którym składnikami obowiązkowymi były: królik, cebula oraz gorczyca.

Przedstawiamy listę zawodników VI edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku, który odbędzie się 7 czerwca br.

Serdecznie zapraszamy na XII Mistrzostwa Polski w Carvingu, które odbędą się 07 czerwca w Ostoi Chobienice, w ramach konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego.

Zapraszamy wszystkich zawodowych kucharzy związanych z Wielkopolską do udziału w VI edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku.

Nasz ubiegłoroczny laureat Marcin Borowczyk odebrał swoją zasłużoną, słodką nagrodę - szkolenie w New Academy of Skills Inspiration / Nowej Akademii Umiejętności Inspiracji w Inowrocławiu.

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że restauracja Rządcówka w Ostoi Chobienice otrzymała nominację do prestiżowej nagrody Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2019 przyznawanych dla najwybitniejszych postaci świata gastronomii, w kategorii restauracja z tradycją.

Zaczarowany Magazyn Pełen Magii w Sercach i Iluzji na talerzach zaprasza 9 lutego 2019 sobota godz. 18:00 na karnawałową kolację charytatywną na rzecz podopiecznych fundacji Drużyna Szpiku.