Robuchon

rafałPATRON KONKURSU śp. RAFAŁ JELEWSKI (1970 – 2013), pracował na stanowisku szefa kuchni w Restauracji Brovaria w Poznaniu, był finalistą Bocuse d'Or Lyon 2011 oraz jurorem konkursów kulinarnych w Polsce.
Wcześniej zajmował stanowisko zastępcy szefa kuchni Hotelu HP Park w Poznaniu. Zaczynał pracę w legendarnym hotelu Bazar, gdzie wykradał tajemnice zawodu szefom kuchni, pamiętającym przedwojenne tradycje. Szkolił wielu młodych kucharzy. To właśnie jego warsztat pracy i wyczucie smaku pomogło rozwinąć się tym młodym talentom.

Jego udział w konkursach gastronomicznych to w głównej mierze praca trenera.

Rafał wśród kolegów kucharzy znany był z niezwykłego wyczucia smaku i fanatycznego szacunku dla produktów, nad którymi pracował.

Osiągnięcia kulinarne:

  • 1992 r.: Dyplom mistrza w swoim zawodzie
  • 1996 r.: Referencje wiarygodności zawodowej „ Kuchnia Polska”
  • 1996 r.: Referencje wiarygodności zawodowej „Kuchnia Francuska”
  • 1999 r.: Udział w kulinarnym konkursie „L’ Art. De La Cuisine Martell”, VI miejsce Laureat tego konkursu Paweł Kałuski będzie gościem i jurorem III edycji konkursu im. Rafała Jelewskiego
  • 2000 r.: Ukończony kurs pedagogiczny
  • 2004 r.: Puchar Świata w grillowaniu Interlaken Szwajcaria: II miejsce kategoria ryba, V miejsce w klasyfikacji generalnej
  • 2004 r.: Mistrzostwa Świata w grillowaniu Primasens: II miejsce kategoria ryba, II miejsce kategoria wołowina, IV miejsce w klasyfikacji generalnej
  • 2006 r.: Mistrzostwa Świata w grillowaniu Wrocław : II miejsce kategoria ryba
  • 2008 r.: Konkurs " Meister koch des Jahres" w Stuttgarcie, IV miejsce
  • 2010 r.: Bocuse d'Or Europe (Genewa), zdobycie kwalifikacji do światowego finału Bocuse d'Or Lyon 2011
  • 2011 r.: Finalista Bocuse d'Or Lyon

 

Rafał miał na swoim koncie również udział w programach telewizyjnych poświęconych kulinariom, współpracę z czasopismami lokalnymi i branżowymi. Był trenerem dwóch zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski - Dominika Brodziaka (pierwsza edycja KPP ) i Pawła Rozmiarka (4 i 9 edycja KPP). Zawsze podkreślał, że były to jego największe sukcesy trenerskie.

  • 12 czerwca 2013 roku tragiczny wypadek drogowy przerwał życie ambitnego i pełnego planów zawodowych szefa kuchni.
  • 20 czerwca 2014 piewsza edycja Konkursu jego imienia Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego, którego symbolem stał się motyl
  • 28 czerwca 2015 odsłonięcie tabliczki Rafała Jelewskiego na Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie
  • 15 sierpnia 2015 roku druga edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego w hotelu Remes w Opalenicy
  • 10 czerwca 2016 roku trzecia edycja Konkursu w macierzystym Patrona - hotelu HP Park w Poznaniu
  • 09 czerwca 2017 roku czwarta edycja Konkursu w Pałacu Tłokinia k. Kalisza
  • 08 czerwca 2018 roku piąta edycja konkursu w hotelu PURO w Poznaniu
  • 07 czerwca 2018 roku szósta edycja odbędzie się w Ostoi Chobienice k. Zbąszyna

We wszystkich dotychczasowych edycjach poza przyjaciółmi i kolegami z branży uczestniczyła rodzina i przyjaciele śp. Rafała Jelewskiego

… Moja dusza pomalowana jest jak skrzydła motyli.
Wczorajsza baśń wciąż się tworzy i nigdy nie umrze.
Potrafię latać, Moi Przyjaciele!

Przedstawienie musi trwać!
QUEEN - SHOW MUST GO ON