Wielkopolski Kucharz Roku jest jednym z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce. Pierwsza edycja odbyła się w 2000 roku i już od swojej pierwszej edycji Konkurs otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. W ciągu wszystkich edycji Konkurs uzyskał honorowy patronat: Wojewody Wojówództwa Wielkopolskiego, Marszałka Województwa Wielkopolskiego, Prezydenta Miasta Poznania, Wielkopolskiej Izby Gastronomicznej Fundacji Gastronomia na Obcasach, światowej organizacji Women in WorldChefs, Agencji Modernizacji i Restrukturyzacji Rolnictwa, Agencji Rynku Rolnego i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), PLOT - Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolska Organizacja Turystyczna (WOT) i Stowarzyszenie Turystyki Kulinanrej.
Po krótkiej przerwie został reaktywowany w zupełnie nowej formie, nawiązującej do światowych standardów i pod patronatem uznanego i cenionego w środowisku szefa kuchni śp. Rafała Jelewskiego (1970 – 2013). Kucharza z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie (najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie).
Według śp. Rafała Jelewskiego najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota - ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów”. W tym jednym dniu w roku oddajemy hołd naszemu Mistrzowi i mentorowi dając szansę prezentacji swoich umiejętności i zaistnienia w branży następnym pokoleniom kucharzy.
Od 2023 r. konkurs ma zasięg ogłolnopolski, w tym samym roku został finalistą THE SPECIAL EVENT ("Oscarami Branży Eventowej") w USA, w kategorii "Zrównoważonej gastronomii i eventów".
LAUREACI KONKURSU
2014 - Bartosz Budzyński zastępca szefa kuchni restauracji Brovaria w Poznaniu
2015 - Jakub Ignyś szef kuchni restauracji Niffty No.20 w Hotelu Puro Poznań
2016 - Paweł Salamon szef kuchni hotelu SMOLARNIA k.Trzcianki
2017 - Maciej Kobylański szef kuchni Dwór Stary Chotów
2018 - Marcin Borowczyk z-ca szefa kuchni restauracji Blow Up Hall w Poznaniu
2019 - Michał Kozłowski z-ca szefa kuchni w Hotelu PURO Restauracji Nifty No20 w Poznaniu
2022 - Paweł Kubera - Restauracja Podanie, Poznań
2023 - Serhii Kurmyshev - Oregano & Wine, Poznań
Autorem logotypu jest przyjaciel Patrona Konkursu - Jakub Pindych. Jakuba zainspirowały Motyle ponieważ są podróżą samą w sobie, zostały stworzone po to aby uchwycić i zatrzymać chwile pełne emocji. Ukryte znaczenia pobudzają wyobraźnię oraz przypominają o tajemnicy naszego istnienia, ulotności życia, ale również ulotności sztuki kulinarnej, która gdy jest doskonała pozostawia w nas wciąż żywe wspomnienia.