Przygotujcie się na wyjątkowe doświadczenie kulinarne z Moniką Kasprzak podczas pokazu "Kaiseki - Tradycje kuchni japońskiej" - 11 czerwca o godzinie 11:00!
Osobiście jesteśmy zachwyceni jej pasją, wiedzą i umiejętnościami z zakresu japońskiej kuchni, a przede wszystkim ścieżką, jaką podąża w drodze do doskonałości. Czujemy się zaszczyceni, że zechciała się podzielić swoją wiedzą z naszymi gośćmi.
Osobiście jesteśmy zachwyceni jej pasją, wiedzą i umiejętnościami z zakresu japońskiej kuchni, a przede wszystkim ścieżką, jaką podąża w drodze do doskonałości. Czujemy się zaszczyceni, że zechciała się podzielić swoją wiedzą z naszymi gośćmi.
Monika Kasprzak, właścicielka i szefowa kuchni autorskiej restauracji NARE SUSHI na poznańskich Naramowicach, certyfikowanej przez Japońskie Ministerstwo Rolnictwa, jako propagatora kuchni japońskiej. Pasja i miłość do kuchni japońskiej popchnęła ją do wyjazdu na staż do Prefektury Shizuoka w Japonii w 2023 roku, gdzie pracowała w restauracji serwujące sushi oraz dania kuchni regionalnej. W tym samym roku odbyła kilkumiesięczne szkolenie przy wsparciu Ministerstwa Japonii, tzw. Bronze Certificate, a dzięki wysokim wynikom miała możliwość odbycia stażu w Kinobu (1 gwiazdka Michelin) w Kioto, pod okiem Takuji Takahashi, Ph.D oraz odbycia stażu w 308-letniej restauracji Takeshigero w Kyoto specjalizującej się w kuchni typu Kaiseki.
Podczas pokazu serwowane będą elementy kuchni Kaiseki właśnie, inspirowane ostatnim wyjazdem Moniki do Japonii takie jak: Kō-no-mono 香の物, Su-zakana 酢肴 Yakimono 焼物 oraz Mukōzuke 向付czyli sashimi z sezonowej ryby. Co dokładnie kryje się pod tymi nazwami? Bądźcie z nami i przekonajcie się sami.
Zapytacie co łączy pokaz tradycyjnej kuchni japońskiej z tematem naszego konkursu? Otóż obowiązkowa technika – jaką jest grill. Monika podczas swojego pokazu stosować będzie technikę grillowania, tak samo, jak nasi zawodnicy przygotowujący danie główne.
Nie przegapcie tej niepowtarzalnej okazji , to będzie wspaniała kulinarna podróż do serca Japonii!