Dolsk, 17 czerwca 2025 r.

Za nami jubileuszowa, dziesiąta edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025, która odbyła się w malowniczej scenerii Villa Natura w Dolsku. Wydarzenie, objęte honorowym patronatem Wojewody Wielkopolskiej Agaty Sobczyk oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka, przyciągnęło wybitnych kucharzy, partnerów branżowych i pasjonatów kulinariów z całej Polski.

W kulinarne szranki stanęło 12 utalentowanych kucharzy, reprezentujących renomowane restauracje z różnych regionów kraju. Po intensywnych zmaganiach i emocjonującej rywalizacji tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025 zdobył:

KRZYSZTOF KLIMASZEWSKI - Brasserie Selgros, Mysiadło uzyskując 867 punktów, a w nagrodę Puchar Prezydenta Poznania i główna nagroda: VIP wyjazd na finał European Le Mans Series w Portugalii ufundowany przez Inter Europol i Inter Europol Competition.

Pozostali laureaci:

  • II miejsce: Kamil Tomczak (Belle Epoque, Kalisz)807 pkt
    Luksusowy pobyt w Copernicus Toruń Hotel i udział w Piątym Toruńskim Balu Charytatywnym
  • III miejsce: Przemysław Szwak (Restauracja Modra, Wrocław)798 pkt
    Voucher do Kalinowe Pole Golf Club

Gastronomia odpowiedzialna i zaangażowana

Jak co roku, wydarzeniu przyświecała idea zrównoważonej gastronomii. Symbolicznym momentem było uroczyste podpisanie Manifestu Motylkowych Kucharzy, dokumentu promującego etyczne gotowanie i odpowiedzialność kucharzy wobec świata.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się także pokazy kulinarne:

  • Paweł Kubera (Restauracja Hyćka w Poznaniu, Slow Food Wielkopolska)
  • Michał Szczepański (Hotel & SPA Herbarium w Chomiąży Szlacheckiej)
    prezentujące idee eko kuchni, filozofii zero waste i dziedzictwa kulinarnego.

Ważnym punktem programu były również rozpoczęte konsultacje społeczne na temat wpisania „Tradycji Dzielenia się Rogalem na Święto Marcina” na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Atrakcje i święto smaków

Nie zabrakło atrakcji, które podkreśliły wyjątkowy charakter jubileuszu:

  • Loty balonem
  • Degustacje regionalnych produktów na stoiskach partnerów i Alei Smaku KOWR
  • Widowiskowy grill w wykonaniu Polish BBQ Team i firmy Mróz
  • Koncert Electric Cowboyz i wieczorna zabawa z DJ Adamem z MAD MUSIC.

Jury i profesjonalna ocena

Prace konkursowe oceniało jury pod przewodnictwem Kurta Schellera, w składzie:
Marcin Budynek, Magdalena Ossowska, Robert Echaust, Dawid Wojciechowski, Dawid Wysocki, Piotr Purol, Andrzej Truchlewski i Sebastian Krauzowicz.
Punktację nadzorowali:
dr hab. Karolina Buczkowska oraz sekretarz jury Robert Echaust.

Gala pełna emocji i wdzięczności

Kulminacyjnym momentem wieczoru było:

  • Wręczenie 100 Motylkowych Medali dla uczestników, jurorów, partnerów – jako symbol pasji, przyjaźni i profesjonalizmu
  • Prezentacja spektakularnego „Motylkowego Tortu” autorstwa duetu Ewa Drzewicka-Łyżwa i Paweł Mieszała
  • Uhonorowanie Joanny Ochniak przez Janusza Profusa (Prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP) – za wybitne zasługi dla polskiego cukiernictwa

Zwieńczeniem wydarzenia była degustacja przygotowana przez niezawodnych Motylkowych Kucharzy pod wodzą Dominika Brodziaka oraz pokaz grupy szermierzy PGF SALUT, a później – taneczna noc pełna wzruszeń i radości.

25 lat tradycji konkursu, 10. edycja, 20. laureat

W roku jubileuszu 25-lecia powstania konkursu, po raz 20. wyłoniono Wielkopolskiego Kucharza Roku. X edycja odnosi się do historii konkursu organizowanego pod patronatem śp. Rafała Jelewskiego.
To wyjątkowe święto smaku, wspólnoty i historii, które z dumą tworzyliśmy razem z Wami.

W imieniu Kapituły Konkursu dziękujemy wszystkim, którzy byli częścią tego wydarzenia – szczególne podziękowania dla Karoliny Mróz (Villa Natura w Dolsku) oraz Roberta Dopierały (firma MRÓZ) za niezastąpione wsparcie i współtworzenie tej niezwykłej atmosfery i gościnność.

Kapituła Konkursu

Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
Barbara Surma

 

foto: Good Lookin Food

Wielkopolski Kucharz Roku 2025 Goodlookinfood2025