Dolsk, 17 czerwca 2025 r.
Za nami jubileuszowa, dziesiąta edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025, która odbyła się w malowniczej scenerii Villa Natura w Dolsku. Wydarzenie, objęte honorowym patronatem Wojewody Wielkopolskiej Agaty Sobczyk oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka, przyciągnęło wybitnych kucharzy, partnerów branżowych i pasjonatów kulinariów z całej Polski.
W kulinarne szranki stanęło 12 utalentowanych kucharzy, reprezentujących renomowane restauracje z różnych regionów kraju. Po intensywnych zmaganiach i emocjonującej rywalizacji tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025 zdobył:
KRZYSZTOF KLIMASZEWSKI - Brasserie Selgros, Mysiadło uzyskując 867 punktów, a w nagrodę Puchar Prezydenta Poznania i główna nagroda: VIP wyjazd na finał European Le Mans Series w Portugalii ufundowany przez Inter Europol i Inter Europol Competition.
Pozostali laureaci:
- II miejsce: Kamil Tomczak (Belle Epoque, Kalisz) – 807 pkt
Luksusowy pobyt w Copernicus Toruń Hotel i udział w Piątym Toruńskim Balu Charytatywnym - III miejsce: Przemysław Szwak (Restauracja Modra, Wrocław) – 798 pkt
Voucher do Kalinowe Pole Golf Club
Gastronomia odpowiedzialna i zaangażowana
Jak co roku, wydarzeniu przyświecała idea zrównoważonej gastronomii. Symbolicznym momentem było uroczyste podpisanie Manifestu Motylkowych Kucharzy, dokumentu promującego etyczne gotowanie i odpowiedzialność kucharzy wobec świata.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się także pokazy kulinarne:
- Paweł Kubera (Restauracja Hyćka w Poznaniu, Slow Food Wielkopolska)
- Michał Szczepański (Hotel & SPA Herbarium w Chomiąży Szlacheckiej)
prezentujące idee eko kuchni, filozofii zero waste i dziedzictwa kulinarnego.
Ważnym punktem programu były również rozpoczęte konsultacje społeczne na temat wpisania „Tradycji Dzielenia się Rogalem na Święto Marcina” na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Atrakcje i święto smaków
Nie zabrakło atrakcji, które podkreśliły wyjątkowy charakter jubileuszu:
- Loty balonem
- Degustacje regionalnych produktów na stoiskach partnerów i Alei Smaku KOWR
- Widowiskowy grill w wykonaniu Polish BBQ Team i firmy Mróz
- Koncert Electric Cowboyz i wieczorna zabawa z DJ Adamem z MAD MUSIC.
Jury i profesjonalna ocena
Prace konkursowe oceniało jury pod przewodnictwem Kurta Schellera, w składzie:
Marcin Budynek, Magdalena Ossowska, Robert Echaust, Dawid Wojciechowski, Dawid Wysocki, Piotr Purol, Andrzej Truchlewski i Sebastian Krauzowicz.
Punktację nadzorowali:
dr hab. Karolina Buczkowska oraz sekretarz jury Robert Echaust.
Gala pełna emocji i wdzięczności
Kulminacyjnym momentem wieczoru było:
- Wręczenie 100 Motylkowych Medali dla uczestników, jurorów, partnerów – jako symbol pasji, przyjaźni i profesjonalizmu
- Prezentacja spektakularnego „Motylkowego Tortu” autorstwa duetu Ewa Drzewicka-Łyżwa i Paweł Mieszała
- Uhonorowanie Joanny Ochniak przez Janusza Profusa (Prezes Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP) – za wybitne zasługi dla polskiego cukiernictwa
Zwieńczeniem wydarzenia była degustacja przygotowana przez niezawodnych Motylkowych Kucharzy pod wodzą Dominika Brodziaka oraz pokaz grupy szermierzy PGF SALUT, a później – taneczna noc pełna wzruszeń i radości.
25 lat tradycji konkursu, 10. edycja, 20. laureat
W roku jubileuszu 25-lecia powstania konkursu, po raz 20. wyłoniono Wielkopolskiego Kucharza Roku. X edycja odnosi się do historii konkursu organizowanego pod patronatem śp. Rafała Jelewskiego.
To wyjątkowe święto smaku, wspólnoty i historii, które z dumą tworzyliśmy razem z Wami.
W imieniu Kapituły Konkursu dziękujemy wszystkim, którzy byli częścią tego wydarzenia – szczególne podziękowania dla Karoliny Mróz (Villa Natura w Dolsku) oraz Roberta Dopierały (firma MRÓZ) za niezastąpione wsparcie i współtworzenie tej niezwykłej atmosfery i gościnność.
Kapituła Konkursu
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
Barbara Surma
foto: Good Lookin Food