Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku jest wydarzeniem niekomercyjnym. Promuje młode talenty kulinarne i adresowany jest do kucharzy z całej Polski, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie, w kraju i za granicą.
Po kilku latach przerwy Konkurs reaktywowano angażując do współpracy PRO BONO wielu lokalnych specjalistów i autorytety kulinarne. Konkurs stanowi bez wątpienia kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży.
Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata.
Dotąd laureaci Gra O STAŻ odbyli szkolenie w następujących miejscach:
- Hotel Al Maha Desert Resort w Dubaju,
- Hotel Blow Up Hall w Poznaniu,
- Hotel La Regina w Warszawie,
- Restauracja YOSH w Stuttgarcie,
- Restauracja EdRed w Krakowie,
- Restauracja KUCHNIA w Bydgoszczy,
- Fabryka Czekolady E. Wedel
- Fabryka SOSA Ingrediens w Barcelonie
- Instytut Sadkiewicza w Bydgoszczy
i inne oraz wyjazdy na prestiżowe konkursy kulinarne o zasięgu światowym jak Olimpiada Kulinarna IKA w Erfurcie czy World Culinary Cup w Luxemburgu.
Zadaniem 9 uczestników Konkursu jest przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach Wielkopolski w ciągu 2 godziny.
Indywidualni zawodnicy walczą przede wszystkim o nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski, a także Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz inne nagrody w tym staże i podróże kulinarne.
Patronat honorowy nad konkursem dotychczas objęli Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak, Wojewoda Wielkopolski, KOWR i MTP Kulinarny Puchar Polski.

GRA O STAŻ
