Robuchon

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku jest wydarzeniem niekomercyjnym. Promuje młode talenty kulinarne i adresowany jest do kucharzy z województwa Wielkopolskiego, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie lub urodzonych w Wielkopolsce, a pracujących w kraju i za granicą.

Po kilku latach przerwy Konkurs reaktywowano angażując do współpracy PRO BONO wielu lokalnych specjalistów i autorytety kulinarne. Konkurs stanowi bez wątpienia kulinarną wizytówkę Poznania. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji jakościowej gastronomii i edukacji młodzieży. Nagrodami w Konkursie są staże u uznanych szefów kuchni z Polski i ze świata.

Dotąd laureaci Gra O STAŻ odbyli szkolenie w następujących miejscach

  1. Hotel Al Maha Desert Resort w Dubaju,
  2. Hotel Blow Up Hall w Poznaniu,
  3. Hotel La Regina w Warszawie,
  4. Restauracja YOSH w Stuttgarcie,
  5. Restauracja EdRed w Krakowie,
  6. Restauracja KUCHNIA w Bydgoszczy,
  7. Fabryka Czekolady E. Wedel

i inne oraz wyjazdy na prestiżowe konkursy kulinarne o zasięgu światowym jak Olimpiada Kulinarna IKA w Erfurcie czy World Culinary Cup w Luxemburgu.

Zadaniem 12 uczestników Konkursu jest przygotowanie dania głównego opartego na tradycyjnych produktach i recepturach Wielkopolski w ciągu 1,5 godziny. Indywidualni zawodnicy walczą przede wszystkim o nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski, a także Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz inne nagrody w tym staże i podróże kulinarne.

Patronat honorowy nad konkursem dotychczas objęli Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak i MTP - Kulinarny Puchar Polski.

 

GRA O STAŻ

GRA O STAŻ

Każdego roku w konkursie startuje 12 zawodników – kucharzy z regionu Wielkopolski lub pochodzących z tego regionu i walczą o nagrodę „GRA o STAŻ” u jurora Konkursu. Juror sam wybiera zawodnika konkursu, którego chce zaprosić do swojej kuchni na staż. Czyni to na podstawie własnych obserwacji i przekonań, nikt z pozostałych członków jury oraz organizatorów Konkursu nie ma wpływu na decyzję jurora. W 2017 roku jeden z uczestników odbył staż w luksusowym hotelu Al Maha na pustyni w Dubaju, a w marcu 2018 kolejny uczestnik odbył szkolenie w restauracji YOSH z gwiazdką Michelin w Niemczech. Nagrodę zawsze i indywidualnie przyznają członkowie składu sędziowskiego.
MOTYLKOWA GALA

MOTYLKOWA GALA

Kulminacyjnym punktem programu Konkursu jest tzw. „Motylka Gala”, która poza ceremonią ogłoszenia wyników konkursu, jest okazją do integracji środowiska kucharskiego wraz z ich rodzinami oraz Memoriałem Rafała Jelewskiego - Patrona Konkursu. W wydarzeniu uczestniczy cała rodzina i przyjaciele śp. Rafała Jelewskiego. Każdą „Motylkową Galę” wieńczy okazały, specjalnie projektowany na tą okazję - tort przygotowany przez najwybitniejszych mistrzów cukiernictwa w Polsce. Bez wątpienia galę Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku można uznać za najbardziej klimatyczne, wzruszające, a zarazem radosne przyjęcie w branży. Formuła i prestiż Konkursu przyciąga licznie grono kucharzy i przedstawicieli firm branży gastronomicznej i spożywczej (ok. 300 gości podczas jednego wydarzenia).