Robuchon

Po dwuletniej przerwie pełni optymizmu i nadziei organizujemy VII edycję konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego, który odbędzie się w dniu 08 czerwca br. w malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna!

Organizatorami wydarzenia jest Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz firma FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak.

Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.

Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022 !!!

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą !

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego w ilości 7 porcji o gramaturze w przedziale 160 – 180 g. oraz sałatki w ilości 4 porcji. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski do wyboru smak : porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak. Do sałatki należy użyć: jabłka oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle.

Pozostałe składniki w gestii uczestnika.
Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

TERMIN NADSYŁANIA ZGŁOSZEŃ- 29 kwietnia 2022!

Zgłoszenie należy wysłać pocztą elektroniczną na adres : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu najpóźniej w dniu 5 maja 2022.

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury , które w ramach nagrody „GRA O STAŻ” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii Konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.

Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, a także Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania pana Jacka Jaśkowiaka.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku.

 

Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Wydarzenie poprowadzi niezawodny duet: MARTA KLEPKA i TOMASZ PUROL.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy "MOTYLKOWA GALA", podczas której poznamy laureatów Konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą DOMINIKA BRODZIAKA i MACIEJA BARTONA.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy na stronie www.konkursykulinarne.pl i mediach branżowych.