Przedstawiamy członków JURY, którzy w tym roku będą oceniać przygotowane dania konkursowe – pod względem smaku, estetyki, techniki, profesjonalizmu i kreatywności.



1. Kurt Scheller 

W tym roku z okazji 10-lecia konkursu mamy wyjątkowo rozbudowany skład jurorski, ale przecież nie mogło w nim zabraknąć naszego Mistrza, autorytetu, mentora i legendy za życia - Kurta Schellera. Szwajcar z pochodzenia, łączący miłość do gotowania z podróżami. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach. W Polsce od 1991 roku, gdzie objął stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni w Hotelu Bristol. Od 1997 do 2002 roku był Dyrektorem Pionu Kulinarnego w warszawskim Hotelu Sheraton, a w 2003 roku został dyrektorem kulinarnym ***** Hotelu Rialto, gdzie też znajdowała się wielokrotnie nagradzana restauracja, sygnowana jego imieniem - Kurt Scheller’s Restaurant.

Dzisiaj, z powodzeniem, od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną, miejsce spotkań, w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych w Polsce jak i w innych krajach. Z naszym Konkursem związany niemal od początku. Co roku z radością w sercu przyjmujemy wiadomość o zaakceptowaniu naszego zaproszenia przez Mistrza. Zapraszamy na to wyjątkowe wydarzenie i spotkanie z osobowością polskiej gastronomii.
Po ośmiu latach podjął się wyzwania zarządzania gastronomią w restauracji Moonsfera ostatecznie zostając jej właścicielem.

Przez całą swoją karierę miał zaszczyt gotować dla takich gwiazd jak Tina Turner, Bruce Willis oraz głów państw, prezydenta Polski, najlepszych sportowców, a także na wydarzeniach takich jak Dzień Polski w Londynie podczas Letnich Igrzysk Olimpijskich. Reprezentował również polską kuchnię w różnych krajach, w tym w Indiach, Danii, na Węgrzech, w USA czy Singapurze.

Regularnie jest obecny w media, takich jak Telewizja Polska, Polskie Radio, Trójka, Radio dla Ciebie, Kuchnia TV, gdzie prezentuje swoją wiedzę specjalistyczną i pasję do sztuki kulinarnej.

Na spotkanie z naszym jurorem zapraszamy serdecznie 11 czerwca do Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania.

2. Magdalena Ossowska 

Uznana szefowa kuchni z ponad 30 letnim stażem. Dziś, jako współtwórczyni autorskiego konceptu Posmakuj Potaśni, a także szefowa kuchni Karczma&Hotel*** Górecznik udowadnia, że kuchnia może być nie tylko źródłem doznań kulinarnych, ale też miejscem spotkania, wymiany myśli i wspólnego celebrowania slow-życia. Jest członkinią Slow Food Wielkopolska. Pochodzi z Wrocławia, gdzie ukończyła Technikum Gastronomiczne i stawiała pierwsze zawodowe kroki. Przez dwie dekady zdobywała doświadczenie w Niemczech, głównie w Stuttgarcie, a także w Szwajcarii. Przez dziewięć lat współtworzyła zespół kuchni w prestiżowej stuttgarckiej restauracji YoSH, która po dwóch latach działalności została uhonorowana gwiazdką Michelin. Pracując w czteroosobowej brygadzie, od podstaw tworzyła każde danie – z pełnym zrozumieniem rzemiosła, techniki i finezji, co pozwoliło na utrzymanie gwiazdki przez 9 lat, do końca istnienia restauracji. Magdalena należy do naszej motylkowej rodziny od 2017 roku i już po raz trzeci zasiądzie w Jury konkursu, debiutując jako Przewodnicząca. Magdalena uwielbia dzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami, dlatego po 15 latach w Niemczech powróciła do kraju, aby dzielić się i zdobytą wiedzą. Styl Magdaleny Ossowskiej to odważna kuchnia autorska, pozbawiona zbędnych dekoracji, oparta na sezonowości, lokalnych produktach i naturalnym rytmie natury. W swoich pomysłach chętnie łączy wpływy kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej oraz niemieckiej i wiejskiej z regionu Badenii-Wirtembergii, nie bojąc się nietypowych zestawień smakowych. Podaje swoim gościom dania oryginalne i swoim stylu.

3. Marcin Budynek

Poznaniak, mistrz kulinarny, restaurator, założyciel i główny trener Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu. Znany z ekranu m.in. takich programów telewizyjnych jak:. „Dwa Żywioly, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”, Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Francji, Anglii, Chile i RPA oraz we Włoszech. Uczył się m.in. u Dominique'a Pootie - byłego szefa kuchni Francois'a Mitteranda. Odbył szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Uczestnik konkursów kulinarnych w kraju i na świecie, swoją karierę na tym polu rozpoczynał wraz z patronem naszego konkursu Rafałem Jelewskim. Był zwycięzcą takich konkursów jak: "Kreator Smaku", ”Złota Patelnia” czy ”Dania Wigilijne”. W konkursach kulinarnych spotykał się i rywalizował z patronem naszego konkursu śp. Rafałem Jelewskim. Sam również organizował z sukcesem konkurs w Augustowie "Regaty Kulinarne"., w których z kolei brała udział organizatorka WKR - Joanna Ochniak. Od 2015 roku realizuje wraz ze Związkiem Polskie Mięso projekt promujący polskie mięso w kraju i za granicą. Z naszym Konkursem związany od dekady, od jego pierwszej edycji, co oczywiście bardzo dziękujemy i doceniamy.

4. Sebastian Krauzowicz

Uznany polski szef kuchni, od lat związany z najwyższej klasy gastronomią hotelową oraz autorskimi projektami kulinarnymi. Doświadczenie zdobywał w renomowanych hotelach, takich jak Radisson Blue w Warszawie czy Hotel Bryza w Juracie. Był odpowiedzialny za otwarcie Radisson Blue Hotel & Residences w Zakopanem, gdzie stworzył i wdrożył kompleksowy koncept kulinarny, obejmujący kuchnię hotelową oraz autorską restaurację. Obecnie współpracuje z Polskimi Kolejami Linowymi (PKL), gdzie kieruje rozwojem dużego i nowoczesnego konceptu gastronomicznego Gwarno – unikalnego miejsca, które łączy współczesną kuchnię z regionalną tradycją oraz własnym browarem rzemieślniczym. Projekt ten stanowi nową jakość na mapie kulinarnej Podhala, przyciągając zarówno lokalnych gości, jak i turystów z całej Polski. Sebastian Krauzowicz to nie tylko doświadczony szef kuchni, ale również Manager i Trener Narodowej Reprezentacji Kucharzy OSSKiC, z którą zdobywał medale na prestiżowych międzynarodowych konkursach – w tym srebro na Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2024 w Stuttgarcie oraz wyróżnienia podczas Culinary World Cup 2018. Sam jest brązowym medalistą tego konkursu w roku 2010. Łączy pasję do gotowania z umiejętnościami zarządzania i tworzenia innowacyjnych, kompleksowych konceptów gastronomicznych. Inspiruje młodych kucharzy, a jego doświadczenie i wizja czynią go jednym z najbardziej wpływowych liderów w polskiej gastronomii.

5. Robert Echaust


Niezwykle skromny, a zarazem wyjątkowo utalentowany szef kuchni hotelu Lechicka w Poznaniu. Swoją karierę zawodową rozpoczął w Hotelu Park, pracując u boku Dominika Brodziaka oraz patrona naszego konkursu, śp. Rafała Jelewskiego. Kolejne cenne doświadczenia zdobywał jako zastępca szefa kuchni w restauracji Platinum Palace Poznań, a w latach 2013–2016 pełnił funkcję szefa kuchni we wrocławskim Platinum Palace oraz w Hotelu Orient. Po kilku latach wrócił do Poznania, gdzie kierował kuchnią cenionej restauracji Bazar 1838, a następnie WhoMoose Restaurant. Robert Echaust niewątpliwie zna receptę na sukces w konkursach kulinarnych – to dwukrotny zwycięzca konkursu Wielkopolski Kucharz Roku (2008 i 2010) oraz laureat Kulinarnego Pucharu Polski w roku 2011. Jako oddany przyjaciel i członek naszej „motylkowej rodziny”, od samego początku z pełnym zaangażowaniem wspiera organizację Konkursu im. Rafała Jelewskiego. W tym roku po raz drugi zasiądzie w jego jury, dzieląc się swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją.

 

6. Dawid Wysocki 

Doświadczony kucharz z Poznania, posiadający ponad 22-letnie doświadczenie zawodowe, w tym ponad 15 lat na stanowisku szefa kuchni. Swoją wiedzę i umiejętności zdobywał w renomowanych hotelach i restauracjach na terenie całej Polski. Uzupełnił je również podczas szkolenia w prestiżowym Instytucie Paul Bocuse w Lyonie we Francji – jednej z najbardziej cenionych szkół kulinarnych na świecie. Jest wielokrotnie nagradzanym uczestnikiem konkursów kulinarnych – m.in. wicemistrzem Wielkopolskiego Kucharza Roku 2006. Przez ponad pięć lat związany był z Hotelem Edison, gdzie w 2024 roku współorganizował konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, pełniąc kluczową rolę nadzorczą nad jego przebiegiem. Od listopada 2024 roku Dawid Wysocki pełni funkcję szefa kuchni bankietowej w Concordia Taste, jednej z najbardziej rozpoznawalnych restauracji eventowych w regionie. Znany jest z wyjątkowej dbałości o detale, wysokiej kultury pracy oraz świetnej organizacji zespołu. Prywatnie pasjonat natury i wędkarstwa oraz dumny ojciec małej Agatki.

 

7. Andrzej Truchlewski

Posiada wyższe wykształcenie gastronomiczne oraz z zakresu produkcji żywności. Rzemiosła kulinarnego uczył się pod okiem Giorgio Locatelliego i Antoniego Northa w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin w Londynie oraz Hrabstwie Kent. Rozwiązań technologicznych szukał w działach R&D w Polsce, Wielkiej Brytanii i Holandii, korzystając z wiedzy największych koncernów spożywczych. Fenomenem kulinarnym jest dla niego Heston Blumenthal - brytyjski szef kuchni, który rozumie procesy technologiczne i świadomie używa ich w swojej kuchni. Serce ma w kuchni, rozum w technologii. Obecnie ma przyjemność współpracować z grupą Mróz SA, tworząc koncepty „ultrafresh”. Debiutuje na naszym konkursie w roli jurora, jednak sercem był od początku, z uwagi na osobistą znajomość i szacunek do pamięci naszego patrona śp. Rafała Jelewskiego. (MOŻNA GO PODPYTAĆ O WSPOMNIANIA PATRONA KONKURSU)

8. Dawid Wojciechowski 

Szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, które zdobywał w renomowanych restauracjach i hotelach w Toruniu m.in. Rubbens czy Filmar. Laureat Kulinarnego Pucharu Polski 2018, w którym triumfował wspólnie z Bartoszem Peterem. Od ponad dekady związany z Copernicus Toruń Hotel oraz restauracją Salt. Swoją ścieżkę zawodową rozpoczął tam jako junior sous chef, następnie objął stanowisko sous chefa, by w grudniu 2018 roku zostać Executive Chefem – funkcję tę pełni nieprzerwanie od sześciu lat.
Jako kucharz wierzy w siłę pasji, pokory i konsekwencji. Dla niego najważniejszy w kuchni jest smak – niezależnie od zastosowanej techniki czy emocji towarzyszących jego wydobywaniu.
To właśnie smak jest jego kulinarnym kompasem. Dania autorstwa Dawida zachwycają swoją urodą, to prawdziwe arcydzieła, wyróżnione licznymi nagrodami branżowymi. Dawid od czterech lat wraz ze swoim zespołem Copernicus Toruń Hotel oraz Iga Wzrusza Toruń i Platformą Gastronomiczną Papaja.pl realizuje z sukcesem duży projekt charytatywny na rzecz podopiecznych Domu Dziecka Młody Las pt. „Toruński Bal Charytatywny”.Dzięki tej inicjatywie udało się już zebrać ponad 700 tyś PLN na remont łazienek, zakup busa oraz aranżację i wyposażenie świetlicy sensorycznej.Dawid chętnie uczestniczy w kolacjach degustacyjnych organizowanych przez szefów kuchni w całej Polsce oraz sam często zaprasza szefów kuchni z całej Polski do takich inicjatyw.

9. Pior Purol 

Szef kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem w renomowanych restauracjach w Polsce i Irlandii. Laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych – zdobywca złotych medali m.in. w międzynarodowym Panel of Chefs Ireland (2016, 2017, 2019) oraz brązowego medalu w konkursie Northern Ireland Chef of the Year. Specjalizuje się w daniach z jagnięciny, wołowiny i ryb, łącząc tradycję z nowoczesną formą.Szef Kuchni w topowych lokalach, takich jak Fire Restaurant w Dublinie, Weranda Home oraz Park Inn by Radisson. W kuchni stawia na pasję, sezonowość i szacunek do produktu. Obecnie szef kuchni w Strasznym Dworze w Chodzieży.


Blue Travel And Tour Flyer A4 Post na Facebooka kwadrat 9