Po dwuletniej przerwie wywołanej pandemią, w malowniczym majątku Ostoja Chobienice 8 czerwca odbyła się VII edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku – konkursu im. Rafała Jelewskiego.
Już od pierwszej edycji, która miała miejsce w 2000 roku, konkurs otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Po krótkiej przerwie został reaktywowany w zupełnie nowej formie i pod patronatem uznanego i cenionego w środowisku szefa kuchni Rafała Jelewskiego (1970 – 2013), kucharza z doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie i który reprezentował Polskę w finale Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. Był to wyjątkowy szef kuchni, wielki miłośnik kuchni wielkopolskiej i regionalnych produktów.
Przebieg tegorocznej edycji
Głównym celem konkursu jest odkrywanie i promocja nowych talentów polskiej sceny kulinarnej. Konkurs adresowany jest do kucharzy z województwa wielkopolskiego, zatrudnionych w lokalach gastronomicznych w regionie lub urodzonych w Wielkopolsce, a pracujących w kraju i za granicą. W tym roku do startu w finale zakwalifikowało się sześciu zawodników, a byli to:
• Dominik Świątecki, City Park Hotel&Residence Restauracja Cucina, Poznań
• Jakub Żymelski, Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
• Przemysław Szwak, Restauracja RETRO, Oborniki Śląskie
• Paweł Kubera, Restauracja Podanie, Poznań
• Bartosz Zajdel, Restauracja Loft, Gostyń
• Adam Lelewer, Ostoja Chobienice.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 2 godzin dania głównego oraz sałatki w stylu fine dine, z wykorzystaniem tradycyjnych produktów i receptur z Wielkopolski.
Obowiązkowym produktem był pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski, jabłko oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle.
Obowiązkowym produktem był pstrąg patroszony oraz jesiotr filet z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, olej z Manufaktury Łagowski, jabłko oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki marki Bonduelle.
Zawodników oceniało profesjonalne jury w składzie: Marcin Budynek – Przewodniczący, Paweł Salamon, Magdalena Ossowska, Dawid Łagowski, Bartłomiej Witkowski, Mariusz Pieterwas, Tomasz Zdrenka. Gościem specjalnym, który również wcielił się w rolę jurora, była aktorka teatralno – filmowa, pasjonatka kuchni Joanna Brodzik, która podczas spotkania autorskiego opowiedziała o powstaniu swojej książki kulinarnej pt.„UMAMI”.
Konkurs poprowadził Tomasz Purol, którego wspierał Marcin Budynek. W trakcie całego dnia na terenie majątku Ostoja Chobienice odbywały się liczne pokazy, degustacje i prezentacje firm sponsorskich, bez których wydarzenie nie mogłoby się odbyć. Kulinarne zmagania trwały prawie 5 godzin. Po zakończonej rywalizacji wręczono również podziękowania dla restauratorów i firm zaangażowanych w projekt żywienia uchodźców z Ukrainy,który od lutego do czerwca inicjowały Joanna Ochniak i Natalia Lewandowska.
Wyniki konkursu
Wieczorem odbyła się uroczysta Gala Motylkowa, podczas której ogłoszono wyniki kulinarnych zmagań.
Decyzją jury I miejsce zdobył Paweł Kubera z poznańskiej Restauracji Podanie!
Laureat otrzymał Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022, ufundowany przez Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, nagrodę główną Termomix ufundowaną przez firmy Fusion Gusto i Żywiec Zdrój, czek o wartości 2500 zł od firmy Bela MESA oraz liczne upominki od sponsorów.
Laureat otrzymał Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2022, ufundowany przez Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, nagrodę główną Termomix ufundowaną przez firmy Fusion Gusto i Żywiec Zdrój, czek o wartości 2500 zł od firmy Bela MESA oraz liczne upominki od sponsorów.
Miejsce II otrzymał Adam Lelewer z Ostoji Chobienice, który pojedzie na staż do Pałacu Mierzęcin. Tę nagrodę wręczył osobiście jeden z jurorów – Paweł Salamon, szef kuchni obiektu.
Miejsce III wywalczył Przemysław Szwak z Restauracji RETRO, Oborniki Śląskie, który zdobył jeszcze nagrodę specjalną za „Najlepszy Smak", przyznaną przez Gościa Specjalnego aktorkę Joannę Brodzik oraz firmę Gospodarstwo Rybackie Zielenica.
W trakcie memoriału poświęconego śp. Rafałowi Jelewskiemu, patronowi Konkursu, w blasku zimnych ogni, pojawił się wspaniały tort przygotowany przez Mistrzynię Cukiernictwa Ewę Drzewicką. Wspólna zabawa i świętowanie sukcesów wielkopolskich kucharzy trwały do późnych godzin nocnych.
Kapituła Konkursu – Joanna Ochniak, Barbara Surma, Dominik Brodziak i Tomasz Purol serdecznie zapraszają już na kolejną edycję Wielkopolskiego Kucharza Roku!
Galeria oraz film z konkursu dostępna na naszej stronie!
Kapituła Konkursu – Joanna Ochniak, Barbara Surma, Dominik Brodziak i Tomasz Purol serdecznie zapraszają już na kolejną edycję Wielkopolskiego Kucharza Roku!
Galeria oraz film z konkursu dostępna na naszej stronie!





