Kapituła Konkursu serdecznie zaprasza do udziału w X-tej edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025!
Konkurs odbędzie się 17 czerwca 2025 roku w Villa Natura Dolsk k. Śremu.
Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami, a także motywowanie szefów kuchni, kucharzy i uczniów do poszerzania wiedzy i umiejętności zawodowych, pasji i talentu.
Organizatorzy liczą na to, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka staną wybitnie uzdolnieni, profesjonalni kucharze, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej.
W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Polski oraz kucharze pracujący w zakładach gastronomicznych poza granicami naszego kraju.
W konkursie startują indywidualni kucharze, a ich zadaniem jest przygotowanie dwóch dań:
• amuse bouche z użyciem: dowolnego produktu marki Bezgluten oraz marki Alpro, a także orzecha laskowego
• danie główne z użyciem: wiejskiej kaczki, maliny oraz ciasta makaronowego
Pozostałe składniki w gestii uczestnika.
LINK do alpro; https://www.alpro.com/pl
LINK do bezgluten:https://bezgluten.pl/
Zgłoszenie do konkursu powinno być dokonane w formie pisemnej drogą email na załączonym formularzu wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanych potraw i przesłane na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Termin nadsyłania zgłoszeń na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., upływa 30 kwietnia 2025 o godzinie 23:59. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu.
Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu zostanie opublikowane najpóźniej w dniu 5 maja 2025.
Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku, będący przestrzenią do prezentacji nowinek kulinarnych i pokazów, autorytetów i mistrzów z branży z Polski i zagranicy.
Serdecznie zapraszamy do udziału zawodników, a także Partnerów i Firmy, które chciałyby z nami tworzyć to kulinarne wydarzenie.
Z kulinarnymi pozdrowieniami dla wszystkich sympatyków i członków „motylkowej rodziny”.
Kapituła Konkursu
Joanna Ochniak
Dominik Brodziak
Tomasz Purol
Barbara Surma