W 2024 Zawodników Konkursu oceniać będą:
1. Marcin Budynek - Restauracja FISHA Augustów/Akademia Marcina Budynka
2. Ewa Wachowicz - gość specjalny, producentka, dziennikarka, autorka książek, autorka programów kulinarnych mi.in. Ewa Gotuje, Miss Polonia
3. Robert Sowa - szef kuchni, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej
4. Kurt Scheller - Akademia Kurta Schellera, Mistrz
5. Jarosław Uściński - Prezes OSSKiC, właściciel resturacji Moonsfera i Catering w Waszawie
6. Mariusz Siwak - szef kuchni dwóch hoteli pierwszych w Zachodniopomorskim sieci Marriott Courtyard by Marriott Szczecin i Moxy Szczecin, członek inicjatywy kulinarnej Szefowie Zachodniego Pomorza
7. Paweł Kubera - zdobywca tytułu Wielkopolski Kucharz Roku 2022, szef kuchni restauracji Hyćka na poznańskiej Śródce
8. Jakub Walczak - szef kuchni nowego konceptu gastronomicznego Paso Dobre, zwycięzca tytułu Wielkopolski Kucharz Roku 2016.
W roku 2023 Zawodników Konkursu oceniać będzie jury w składzie:
1. Kurt Scheller – Akademia Kurta Schellera, Mistrz
2. Joanna Brodzik – Aktorka, Autorka książki UMAMI
3. Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasy Wrocław/ Top Chef
4. Marcin Budynek – Restauracja FISHA Augustów/Akademia Marcina Budynka
5. Artur Skotarczyk – Restauracja MUGA Poznań
6. Łukasz Cegłowski – Restauracja Arco by Paco Perez Gdańsk
7. Paweł Bęś – Restauracja En Cuisine Chez Paweł Bęś – Mińsk Mazowiecki
8. Michał Kozłowski – Restauracja Port Sołacz, Poznań , WKR Rok 2019
W roku 2022 Zawodników Konkursu oceniać będzie jury w składzie:
1. Paweł Oszczyk - Przewodniczący Jury, mistrz kulinarny,autorytet, sędzia, dyrektor kulinarny sieci Hoteli Puro
2. Joanna Brodzik - aktorka popularnych filmów i seriali m.in. "Kasia i Tomek", "Magda M."czy "Dom nad Rozlewiskiem", autorka książki kulinarnej UMAMI, Gość Specjalny konkursu Wielkopolski Kucharz Roku.
3. Magdalena Ossowska - szkoleniowiec. Zasiada w jury konkursów kulinarnych, przekazuje wiedzę jako prelegent i gość konferencji, współtworzy kulinarne pop- up z najlepszymi Szefami Kuchni. Doradza w firmie Nowicki Naturalnie specjalizującej się w produkcji naturalnych wędlin. Obecnie sama sobie szefem i od zeszłego roku prowadzi firmę pod nazwą Clara Culina.
4. Paweł Salamon - szef kuchni w Restauracji Destylarnia w Pałacu Mierzęcin Wellness&Wine Resort, laureat Kulinarnego Pucharu Polski i Wielkopolskiego Kucharza Roku w 2016 r.,nauczyciel zawodu, trener młodych adeptów sztuki kulinarnej.
5. Bartomiej Witkowski - szwef kuchni i właściciel Restauracji Piernicova w Toruniu, uczestnik 3 edycji TOP CHEF, popularność zdobył również biorąc udział w lokalnych programach kulinarnych m.in. Wieprza Pieprzem.
6. Dawid Łagowski - szef kuchni resaturacji The TIME - Młyńska 12 w Poznaniu, półfianlista 6 edycji TOP CHEF, w 2017 r. otworzył „Manufakturę Łagowski”, gdzie wytwarza autorskie i przede wszystkim naturalne produkty spożywcze.
7. Maricn Budynek - Poznaniak, mistrz kulinarny, restaurator, założyciel i główny trener Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu.
8. Mariusz Pieterwas - właściciel i szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda, doświadczony juror kulinarny!
W roku 2019 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:
- Mariusz Pieterwas - Przewodniczącyjury, właściciel i Szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda
- Kurt Scheller - niekwestionowany mistrz kucharstwa i wielki autorytet branżowy, legenda za życia, po raz kolejny z nami na Konkursie im. Rafała Jelewskiego.
- Józef Sadkiewicz - to niezwykły autorytet w zakresie żywienia, wieloletnie doświadczenie oraz czternaście lat studiów na ośmiu uczelniach w tematyce żywienia daje gwarancję najnowszej i najwyższej jakości wiedzy. W Bydgoszczy prowadzi Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego, Instytut Sadkiewicza, Akademię Kulinarną, Akademię Kuchni Myśliwskiej oraz Klub Smakosza.
- Joanna Ochniak - sekretarz, certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych, właściciel firmy szkoleniowo - doradczej dla gastronomii FPMS-Doradztwo Unijne, Fundatorka Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Obchodów Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni w WorldChefs Association, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski, inicjatorka i współorganizator konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku i innych wydarzeń kulinarnych w kraju i na świecie. W 2017 za swoje zasługi na rzecz edukacji w gastronomii odsłoniła tabliczkę w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie.
- Marcin Budynek - w tym roku ponownie zasiądzie w składzie jury Konkursu. Poznaniak, mistrz kulinarny, restaurator, założyciel i główny trener Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu.
- Jakub Ignyś - z gastronomią związany od 16 lat.Obecnie Szef kuchni w Pałacu Jaśminowym. Doświadczenie zdobywał w Poznańskich hotelach tj. Campanile**, Andersia Hotel**** czy Puro Hotel****. Najważniejsze dla Jakuba w kuchni to jego zespół i najwyższej jakości produkty. W 2015 zwyciężył konkurs „Wielkopolski Kucharz Roku”.
- Tomasz Grabski - Główny Szef Kuchni Unilever Food Solutions Europa Centralno-Wschodnia. Koordynuje działania w Polsce, Czechach, na Słowacji, w krajach Bałtyckich oraz na Ukrainie. Jego rolą jest zarządzanie zespołem szefów kuchni, wspólne tworzenie konceptów i szkoleń kulinarnych .
- Paweł Kałuski - Executive Chef Warsaw Marriott Hotel, karierę w gastronomii rozpoczął w hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie.
W roku 2018 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:
- Paweł Oszczyk - Przewodniczący, mistrz kulinarny,autorytet, sędzia, dyrektor kulinarny sieci Hoteli Puro
- Leszek Gryka - Sekretarz, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, właściel Studia Kulinarne GALES Leszek Gryka.
- Rochelle Schaetzl - gość z RPA/ Szwajcaria, dyrektor Nestlé Professional, WACS
- Piotr Kamieniczny - gość z Dubaju, szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju
- Marcin Budynek - Akademia Marcina Budynka, właściciel restauracji Fisha, doradca kulinarny, autor książek
- Artur Skotarczyk- szefem kuchni i współtwórca restauracji Muga w Poznaniu, narodzony przez Przewodnik Gault&Millau Polska
- Robert Echaust - juror techniczny,szef kuchni restauracji Enjoy, zdobywca Kulinanrego Pucharu Polski w 2011 r.
- Mariusz Pieterwas - juror techniczny, właściel restauracji "Krew i Woda" w Gdyni
W roku 2017 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:
- Marcin Budynek - Akademia Marcina Budynka w Augustowie - Przewodniczący Jury
- Julia Komp - Restauracja Castle Loersfeld w Kerpen, Niemcy. Najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin
- Magdalena Ossowska - Restauracja YoSH w Stuttgardzie, Niemcy
- Marcin Szukaj - Restauracji KUCHNIA i BULWAR w Bydgoszczy
- Paweł Rozmiarek - Bistro Szarlotta przy Starym Rynku w Poznaniu, jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski
- Paweł Oszczyk - Mistrz Kucharstwa, Restauracja La Rotisserie w Warszawie
W roku 2016 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:
- Przewodniczący Tomasz Purol - szef kuchni Blow Up Hall w Poznaniu, zwycięzca V edycji Top Chef,
- Kurt Scheller - światowej sławy mistrz sztuki kulinarnej, Szwajcar z pochodzenia, obecnie prowadzi Kurt Scheller Academy
- Paweł Oszczyk - szef kuchni Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, autorytet w branży gastronomicznej, zdobywca tytułu Szefa Roku 2016, przyznawanego przez Przewodnik Gult&Millau Polska
- Paweł Kałuski - szef kuchni restauracji Kalya – Taste of Australia w Warszawie
- Marcin Szukaj - właściciel, szef kuchni dwóch restauracji "Kuchnia" w Bydgoszczy
- Piotr Kamieniczny - szef kuchni w Al Maha Luxury Collection Desert Resort & SPA w Dubaju
- Iwona Niemczewska - właścicielka, szefowa kuchni Restauracji "Z Drugiej Strony Lustra" w Szczecinie
W roku 2015 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:
- Iwona Niemczewska -Przewodnicząca składu jurorskiego, sędzia techniczny, właścicielka i szefowa kuchni restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie
- Jerzy Pasikowski - Korporacyjny doradca kulinarny w NESTLÉ
- Janusz Profus - Maestro czekolady w firmie E.Wedel
- Tomasz Różański - szef kuchni w Hotelu Altus
- Justyna Słupska Kartaczowska - szefowa kuchni Restauracji Jadka we Wrocławiu,
W roku 2014 Zawodników Konkursu oceniało jury w składzie:
- Iwona Niemczewska – Przewodnicząca składu jurorskiego, sędzia techniczny, właścicielka i szefowa kuchni restauracji „Z Drugiej Strony Lustra” w Szczecinie,
- Dominik Brodziak – drugi sędzia techniczny, executive Chef w sieci Platinum Hotel i szef kuchni restauracji Enjoy w Poznaniu,
- Jerzy Pasikowski – Sekretarz Konkursu, sędzia degustacyjny,
- Paweł Oszczyk – szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie, mieszczącej się w Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie, sędzia degustacyjny, uczestnik Bocuse d'Or 1995
- Adam Chrząstowski – szef kuchni nowo otwartej restauracji RED ED w Krakowie, sędzia degustacyjny
- Witek Iwański – szef kuchni odznaczonej wieloma nagrodami Restauracji ARUANA w hotelu Narvil w Serocku, sędzia degustacyjny
- Piotr Lisiecki – szef kuchni w Hotelu Radisson SAS we Wrocławiu, sędzia degustacyjny