Głównym organizatorem konkursu jest Kapituła Konkursu, w której skład wchodzą cztery osoby blisko związane zawodowo z patronem konkursu śp. Rafałem Jelewskim, ale również posiadające bogate doświadczenie w organizacji konkursów i wydarzeń kulinarnych oraz cieszące się uznaniem i znaczącą pozycją w branży gastronomicznej w regionie, kraju i na świecie.

kapkon

W skład Kapituły Konkursu wchodzą:

  • Barbara Surma – wykładowca uniwersytecki, Członek Rady PLOT, Wielkopolskiej Izby Gastronomicznej, organizatorka pierwszych 10 edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku, pomysłodawczyni Kulinarnego Pucharu Polski, organizowanego od 17 lat na terenie MTP w Poznaniu.


  • Joanna Ochniak certyfikowany, międzynarodowy - olimpijski juror konkursów kulinarnych, właściciel firmy szkoleniowo - doradczej dla gastronomii FPMS-Doradztwo Unijne, Fundatorka Gastronomia na Obcasach, Przewodnicząca Komitetu Obchodów Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni w WorldChefs Association, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski, organizator konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku i innych wydarzeń kulinarnych w kraju i na świecie.
    W 2017 za swoje zasługi na rzecz edukacji w gastronomii odsłoniła tabliczkę w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie.



  • Dominik Brodziak – Executive Chef w Hotelu Park w Poznaniu, jeden z pierwszych uczestników konkursu Wielkopolski Kucharz Roku oraz pierwszy laureat Kulinarnego Pucharu Polski, mistrz profesji i trener młodego pokolenia kucharzy, aktywnie współpracujący z Zespołem Szkół Zawodowych na ul. Podkomorskiej w Poznaniu, prywatnie przyjaciel śp. Rafała Jelewskiego. 


  • Tomasz Purol - szef kuchni prestiżowej restauracji White Merlin w Sopocie, wcześnej pracował m.in w Blow Up Hall w Poznaniu, zwycięzca 5-edycji Top Chef Polska (2015) i wielu innych prestiżowych konkursów kulinarnych w tym Olimpiady Smaku Nestle (2006) i Kulinarnego Pucharu Polski (2007). Tomasz Purol rozpoczynał swoją karierę w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, w tym samym czasie rozpoczął praktyczną naukę zawodu w poznańskim Hotelu HP Park pod okiem mistrzów kuchni Rafała Jelewskiego i Dominika Brodziaka. Jak dziś przyznaje „to właśnie Ci kucharze razem z panią dyrektor Barbarą Surmą zaszczepili w nim miłość do kuchni”. Był uczestnikiem pierwszej edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku w 2001 roku., od 2016 jest współorganizatorem konkursu.