Robuchon

 


Przedstawiamy restauracyjne debiuty wiosennej edycji Festiwalu w Poznaniu!


Rozpoczynający się 23 marca Restaurant Week to doskonała okazja do poznania nowych restauracji i smaków #SpozaKarty. Festiwal trwa niemal trzy tygodnie, a do odwiedzenia jest
rekordowe 400 topowych restauracji, z czego do odkrycia – kilkadziesiąt debiutów.
Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl.
Gdzie warto zjeść w Poznaniu? Podpowiadamy!
Poznańskie debiuty
Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich Gości czeka 3-daniowe
menu oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu. Co więcej – na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Co proponują debiutanci z Poznania? Sprawdźcie!

1. Why Thai Food&Wine
W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Położona w sercu miasta, przy ul. Kramarskiej 7, restauracja Why Thai zaprasza na najlepsze smaki Azji. W
festiwalowym menu B na Gości czekają sajgonki z mango, ogórkiem, tajską kolendrą, makaronem oraz sosem kolendrowo-miętowym; polędwiczka wieprzowa z woka z grzybami shitake, jarmużem, imbirem, chili oraz ryżem jaśminowym, a także panna cotta aromatyzowana tonką, podawana z yuzu oraz miętą. W menu A Chef poleca grillowanego kalafiora z ziemniakami, orzechami nerkowca, prażoną szalotką, kolendrą w orientalnym massaman curry. Na deser perełki tapioki w mleczku kokosowym podawane z kremem z pieczonej cytryny oraz tajską bazylią.

2. Magazyn Food Concept
To miejsce dla tych, którzy uwielbiają się dzielić. Restaurację znajdziecie przy ul. Księcia Mieszka I 1, na poznańskich Winogradach. Ich menu zaskakuje, ponieważ w formule 3 dań, Restauracja
przygotowała aż 5 różnych pozycji, w każdej z wersji, bezmięsnej i mięsnej. Na starcie możecie zachwycić się podpłomykiem, który w różnych wariantach dostępny jest zarówno w menu A, jak i w menu B. Dalej spróbujecie szpinaku z gruyer, orzechami, białą rzodkwią, potem raclette z ziemniakiem i perłową cebulką a następnie, w zależności od wybranego menu, spróbujecie
boczniaka z cytryną i kolendrą w menu A lub cielęciny z anchois w menu B. Zwieńczający kolację deser zaskoczy Was kwaśnym jabłkiem z miodem, migdałami, orzechami i cynamonem z wanilią.

3. Rzemieślnicza
Jest to miejsce, o którym warto wiedzieć. Kryje się ono w tym samym budynku co znany i lubiany przez poznaniaków klub TAMA. Zaraz po przekroczeniu progu należy udać się na prawo, aby
odkryć niesamowitą kuchnię Rzemieślniczej. W bezmięsnym menu A na starcie posmakujecie zupy serowej z sera pasterskiego z czosnkiem niedźwiedzim, na danie główne Restauracja uraczy
Was ravioli ze szpinakiem i orzechami włoskimi, podanymi z sosem truflowym a na deser spodziewać się możecie prawdziwego sycylijskiego cannoli z kremem limonkowym. Co znajdziemy
w menu B? Poza serową zupą posmakujecie ravioli z chorizo, masłem pomidorowym i polskim parmezanem oraz wspomniane już cannoli z chrupiącymi pistacjami i płatkami kwiatów.
W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta.
Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru,
które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaoczny tylko do płatności Visa). Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub mocktail Kinley Yuzu. W ofercie
festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://RestaurantWeek.pllubwygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do
minimum.

 

poznan





















Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022
Kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.