Robuchon

17 listopada startuje najbardziej wyczekiwany Festiwal roku – Fine Dining Week! Goście po raz kolejny spróbują prawdziwych dzieł sztuki kulinarnej, przygotowanych przez najwybitniejszych Szefów Kuchni. Odkrywaj niespotykane połączenia smaków, topowe pięciodaniowe menu spoza karty oraz nowe dania w wersji mięsnej i wege. Mistrzowsko przyrządzana gęsina, ceviche, a może deser z prażonym kasztanem? Już teraz zarezerwuj najlepsze stoliki na stronie www.FineDiningWeek.pl.

Trzy Gęsi | Kraków

Trzy Gęsi to klimatyczne miejsce na krakowskim Kazimierzu. Należy do zaszczytnego grona 100 najlepszych restauracji w kraju. Restauracja została także laureatem Złotego Widelca w 2020 roku w kategorii „Najlepsza restauracja z kuchnią polską”. Zgodnie z nazwą Trzy Gęsi tematycznie skupione są wokół mięsa gęsiego i właśnie na tym składniku bazuje jedno z menu festiwalowych. Jakich dań Goście będą mogli skosztować podczas Festiwalu? Szef Kuchni zaserwuje m.in. amuse-bouche z wędzonym krokiecikiem z czarnego dorsza lub nigiri z gęsi, ceviche z rzepy japońskiej, krewetkę tygrysią z curry, jajko gęsie, nogę gęsi z dynią i burakiem, a na deser kremówkę kokosową z prażonym kasztanem lub bezę z konfiturą z owoców. Zdecydowanie polecamy ten przystanek na kulinarnej mapie Krakowa!

Sobremesa | Kraków

To restauracja mieszcząca się w pięknej okolicy krakowskich Błoni. Miłośnicy fine diningu powinni koniecznie odwiedzić to miejsce i skosztować unikalnego festiwalowego menu. Szef Kuchni zaskoczy Gości niebanalnymi połączeniami smaków, m.in. takimi jak: marynowana dynia z fermentowanym serem i arbuzem, rydze z szalotką, konfitowane żołądki brioche z morelą, ciemne consommé z pulardy z pierożkami, kasztan z rokitnikiem, dynia z pudrem orzechowym i czerwonym winem. A to tylko część dań, których możecie skosztować na Fine Dining Week. Więcej nie zdradzamy - przekonajcie się sami, odwiedzając Sobremesę.

Ceviche Bar | Warszawa

Ceviche Bar to koncept kulinarny utrzymany w klimacie Ameryki Południowej. Szefem Kuchni oraz pomysłodawcą jest Martin Gimenez Castro. Jest to pierwsza restauracja w Warszawie, która specjalizuje się w ceviche, będącym jednym z symboli kultury latynoskiej. Jest to potrawa o wyrazistym smaku, charakterze oraz przemyślanej kompozycji, gdzie głównym składnikiem jest świeża ryba marynowana w soku z cytrusów. W menu festiwalowym Goście znajdą też krewetkę argentyńską z salsą fresca, kałamarnicę z espumą ostrygową, sorrentino z topinamburem i truflą oraz corvinę z kalafiorem na bulionie z ośmiornicy oraz pierś z kaczki z mole i foie gras. Zwieńczeniem kulinarnego doświadczenia będzie pyszny deser, czyli brownie z fasoli z musem z gorgonzoli, wędzoną śliwką i werbeną.

ELIXIR by Dom Wódki | Warszawa

ELIXIR by Dom Wódki to klimatyczna restauracja znajdująca się w sąsiedztwie warszawskiego Starego Miasta. Specjalizuje się w daniach kuchni polskiej inspirowanych tradycjami kulinarnymi oraz gorzelniczymi z różnych regionów kraju. Restauracja uraczy Gości pysznymi polskimi smakami w odsłonie fine dining. Szef Kuchni zaserwuje m.in. tatara z łososia lub wołowiny, vege kaszankę z czarnej soczewicy w chrupiącej panierce, okonia morskiego z risotto paprykowym i musem z groszku zielonego, żurek z chrustem ziemniaczanym, konfitowaną golonkę z duszoną kapustą oraz kruchą bezę migdałową z kremem waniliowym i pudrem z białej czekolady. Smakosze kuchni polskiej powinni koniecznie odwiedzić to miejsce!

Restauracja Chmielna | Gdańsk

Restauracja Chmielna to obowiązkowe miejsce do odwiedzenia na gastronomicznej mapie Gdańska, które powstało z miłości do gotowania, pasji oraz zaangażowania. Niecodzienną potrawą, której możecie spróbować podczas Festiwalu, jest gravlax. To skandynawskie danie przyrządzane z surowego łososia w soli z dodatkiem cukru i koperku. Goście mają do wyboru menu jarskie oraz mięsne. Menu A to gravlax z pstrąga z Zielenicy na placku ziemniaczanym, makrela atlantycka na parze w zalewie słodko-kwaśnej z warzywami, lody z awokado z concasse pomidorowym i filet z ryby księżycowej z sosem buerre nior z szyjkami rakowymi. Wybierając menu B, Goście skosztują m.in. tatara ze strusia z piklami i nasturcją, wytrawnego pączka z udkiem z gęsi confit i lukrem majerankowym, udko z królika faszerowane króliczą wątróbką. A na deser w obu opcjach jest sernik z koziego sera podawany na brownie.

Najwybitniejsi Szefowie Kuchni z wiodących restauracji w kraju zaserwują Gościom autorskie pięciodaniowe menu spoza karty w specjalnej festiwalowej cenie 139 zł (z Visa 30 zł rabatu).

Każdy z nich nadaje swojej twórczości kulinarnej niepowtarzalny, artystyczny wyraz. Atrakcyjność każdego doświadczenia powoduje, że wybór jednej restauracji nie należy do najłatwiejszych. Do każdego menu Goście otrzymają festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Organizatorzy wraz z Szefami Kuchni z ponad siedemdziesięciu najwybitniejszych restauracji przewidują ogromne zainteresowanie Festiwalem. Szacuje się, że w wydarzeniu weźmie udział nawet 15 tysięcy Gości! Dlatego warto już dziś dokonać wcześniejszej rezerwacji, aby zapewnić sobie dostęp do najlepszych stolików i najbardziej pożądanych restauracji w festiwalowych miastach. Wszystkie propozycje festiwalowych restauracji oraz oferowane przez nie menu znajdują się na stronie www.FineDiningWeek.pl.

 

fine4