Robuchon


Wielkimi krokami zbliża się największa polska impreza kulinarna tego roku. Po wielu miesiącach stagnacji i marazmu związanego z ogólnoświatową pandemią koronawirusa, już 4 listopada odbędzie się prawdziwe święto polskiej gastronomii Bocuse d’Or Poland 2021. Tego dnia do walki o miano najlepszego szefa kuchni w Polsce stanie 5 kulinarnych gigantów: Łukasz Cichy, Jakub Kasprzak, Sebastian Klamka, Tomasz Łagowski i Kamil Tłuczek.


Przy tej okazji mamy niebywałą przyjemność poinformować, iż w jury konkursu zasiądzie świeżo upieczony zwycięzca z Lyonu – Davy Tissot, reprezentant Francji, który w pięknym stylu pokonał 21 kandydatów z całego świata i 27 września zdobył złotą statuetkę Bocuse d’Or!

Podczas konkursu nie tylko będzie oceniał naszych kandydatów, ale zaprezentuje swoje trofeum na żywo, przed szeroką publicznością, która zgromadzi się tego dnia na targach Expo Kraków.


Ponadto na fotelu jurorskim zobaczymy Christophe’a Bacquie, posiadacza trzech gwiazdek Michelin, 5 czapek Gault & Millau Francja, wybitnego szefa kuchni z Francji.

Należy dodać, że tak utytułowanego i tej rangi szefa, nie było jak dotąd w Polsce. W składzie jurorskim znajdą się również inne osobistości międzynarodowego formatu i polskiej sceny kulinarnej.
Odsłaniając tylko rąbek tajemnicy powiemy o tak zacnych nazwiskach jak Przemysław Klima, młody, zdolny wyróżniony jedną gwiazdką Michelin, Kurt Scheller, niekwestionowany autorytet w Polsce i zagranicą, Dariusz Barański, jeden z najbardziej utalentowanych i czołowych szefów kuchni w naszym kraju, Ernest Jagodziński, srebrny medalista Bocuse d’Or Poland 2019, Dominik Brodziak, trener Bocuse d’Or Team Poland w latach 2011 i 2020 oraz Mariusz Pieterwas niezwykle zdolny i doświadczony szef kuchni z Gdyni, juror polskiej selekcji 2019. Podajemy tylko część nazwisk składu jurorskiego, by tym samym zachęcić wszystkich do śledzenia na żywo, czy choćby online (w tym roku będzie live do internetu) zmagań kulinarnych gigantów.


Zatem szykuje się wielkie kulinarne wydarzenie na światowym poziomie. Wielu szefów kuchni z Polski potwierdziło swoją obecność na konkursie w roli kibica, by w ten sposób okazać wsparcie i szacunek młodszym kolegom po fachu, którzy podjęli się trudu startu w konkursie.
Bądźcie gotowi na dużą dawkę pozytywnych emocji, zaciętą rywalizację i przede wszystkim piękny, kulinarny spektakl, który rozegra się w ciągu 5 godzin i 35 minut na Waszych oczach.
Nie zabraknie również niespodzianek, ale o tym będzie można przekonać się osobiście już 4 listopada. Nie może Was zabraknąć!

 

/bocusedor2035b


Śledź na(s) Bocuse d’Or Poland 2021 na facebook, instagram
Aut.
Smarten PR
www.bocusedorpoland.pl