Robuchon

 


 Przed nami kolejna edycja Bocuse d’Or Poland 2021, która z pewnością będzie wyjątkowa pod wieloma względami.

Już 4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie pięciu młodych, zdolnych szefów kuchni wystąpi przed szeroką publicznością, by zmierzyć się w największej kulinarnej rozgrywce.

- Jestem bardzo zadowolony, że kolejna edycja naszego konkursu odbędzie się na EXPO w Krakowie podczas targów HoReCa. Udana selekcja w 2019 zachęciła nas do tegorocznych rozmów. Obie strony nie zastanawiały się długo nad podjęciem współpracy, gdyż w 2019 pokazaliśmy, że wspólnie możemy stworzyć wydarzenie na europejskim poziomie, więc dlaczego tego nie powtórzyć w tym roku. Sprawdzone miejsce, profesjonalna targowa ekipa i wspaniała krakowska gastronomia to gwarancja sukcesu, więc dokładamy cegiełkę do promocji lokalnych szefów kuchni i restauracji na świecie - powiedział Jacek Krawczyk prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.

Z uwagi na obecną, światową sytuację pandemiczną, tegoroczna selekcja tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie nie jest łatwa do zaplanowania i zorganizowania, choć zainteresowanie młodych szefów kuchni konkursem było duże.

Z kilkunastu zgłoszeń, udało się wyłonić drogą preselekcji pięciu kandydatów, wśród których znaleźli się:
- Łukasz Cichy, restauracja Biała Róża w Krakowie
- Jakub Kasprzak, 5 Posiłków Dziennie w Poznaniu
- Sebastian Klamka, restauracja Widnokrąg w Sandomierzu
- Tomasz Łagowski, restauracja Belvedere w Warszawie
- Kamil Tłuczek, restauracja Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów ****

W ciągu 5 godzin i 35 minut każdy z kandydatów wspierany przez swojego pomocnika (commis) będzie musiał przygotować dwa dania każde w 15 porcjach.

Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu musi być skomponowane z polskiego śledzia, rodzimego jabłka i śmietany 18%, pozostałe składniki według uznania kandydata.
Natomiast drugie danie zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na talerzach musi być przygotowane z rostbefu, ogona wołowego, świeżych pomidorów malinowych oraz dyni. Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi zawodnicy, to się okaże na początku listopada.

Jedno jest pewne, czeka nas wiele emocji, zaciętej rywalizacji i tym razem również możliwość spotkania ciekawych postaci ze światowej sceny kulinarnej, a w jury zasiądzie sama śmietanka polskich i zagranicznych szefów kuchni, dodamy, że nie zabraknie gwiazdek Michelin. Patronat honorowy nad polską selekcją objęło Bocuse d’Or Winners, elitarne zrzeszenie zwycięzców wszystkich finałowych rozgrywek w Lyonie, które w polskiej selekcji będzie miało również swojego przedstawiciela w jury technicznym. Zapowiada się zatem po raz kolejny wspaniałe widowisko, które w tym roku będzie można śledzić na żywo również w internecie.

 



Zapraszamy do śledzenia profili w social media – Bocuse d’Or Poland oraz strony www.bocusedorpoland.pl

Partnerami Bocuse d’Or Poland 2021 są: EXPO Kraków, Gastro Magic Service, Churchill 1795, Plastmet, 123 Gastro, Żywiec Zdrój, Unox, Spomlek, Hotel Natura Mazur ***

Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni. Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

Aut. Smarten PR www.bocusedorpoland.pl