Wszyscy do stołu! niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry, orientacji politycznej czy seksualnej. Zapraszamy na pierwszy w Polsce kulinarny festiwal Celebracje & Degustacje.



Festiwal wspólnoty i dzielenia się przyjemnością. Trzy-dzieści wybranych restauracji w Trójmieście, Warszawie i Krakowie przez siedem dni będzie serwowało wyjątkowe kolacje na bazie dań rekomendowanych przez kry-tyka kulinarnego Macieja Nowaka, z których część dochodu zostanie przeznaczona na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej. Bo, umówmy się, wspieranie dotkniętych kryzysem i mniejszości jest naszym obowiązkiem.

 

Stoły równości staną w trzech miastach

Stół niezależnie czy domowy, czy restauracyjny to miejsce, gdzie inność wzbudza cieka-wość, „obcy” staje się „nasz”. Miejsce, przy którym nie ma miejsca na złość, wykluczenie, fobie. Gdzie bliskość krzeseł i par oczu zwróconych na siebie rozmywa niezrozumienie i lęki. Gdzie dzieli się jedzeniem ponad innymi podziałami. Chłonie smak i zapach. Stół to miejsce, które daje bezpieczeństwo. Gdzie wszyscy są równi.

W roli gospodarza akcji krytyk kulinarny i animator kultury, Maciej Nowak: – Zasiada-nie do stołu jest momentem, który jednoczy nas codziennie. Jakoś wspaniale się to wy-raża w obyczajowości azjatyckiej, gdzie jest zasada, że na stole nie powinno być narzędzi zbrodni, w związku z tym nie używa się ani widelców, ani noży. Żeby przypadkiem nie stały się sposobem na rozwiązanie konfliktu. Podobnie jest w naszym kręgu kulturowym. Do stołu zaprasza się przyjaciół, obcych, z którymi chcemy się pojednać lub z którymi chcemy spędzić dobrze czas. Obecność wspólna przy stole jest czasem święta. Jest też celebracją rodzinną pokazującą trwałość relacji. Obiady rodzinne przetrwały niewzru-szone do dzisiejszych czasów, kiedy tak wiele rozmaitych celebracji społecznych upada.

Myślę, że konieczność jedzenia w samotności jest jedną z najgorszych sytuacji życio-wych. Gdy nie ma stołu, do którego możemy się przysiąść, do którego jest zaproszenie – zauważa ambasador akcji.

Inność Twoja nie jest gorsza niż Moja

Festiwal Celebracje & Degustacje w każdym z miast jest podzielony na dwie części: sym-boliczną - performance przy wspólnym stole dla zaproszonych przedstawicieli mniejszo-ści, mediów i partnerów oraz siedem dni festiwalowych kolacji w wybranych restauracjach, które może wykupić każdy przez stronę MojStolik.pl.

W Trójmieście performance przy wspólnym stole odbywa się w Gdyni, na plaży Orłowo już 28 września. – Plaża to miejsce otwarte, symbol wolności, ale też miejsce drogi dla emigrantów i uchodźców, których nie wszyscy akceptujemy, miejsce ucieczek i powrotów, okno na świat. Zaprośmy ich do stołu. – tłumaczy Agnieszka Małkiewicz z FOR Solu-tions, współorganizatorka wydarzenia.

Historia Gdańska, Sopotu, Gdyni i całego regionu pomorskiego od zawsze łączy się z losami ludzi różnych kultur i narodowości, którzy doceniali to miejsce na ziemi za jego otwartość na gości i solidarność z tymi, którzy potrzebują wsparcia. To również miejsca, które wyróżniają lokalne produkty i przepisy kulinarne. Cieszymy się, że Festiwal ma swoją inaugurację właśnie tutaj, a wszyscy zainteresowani będą mogli zapoznać się z potrawami przygotowanymi przez wybitnych szefów kuchni, pracujących na co dzień w trójmiejskich restauracjach – opowiada Łukasz Magrian, Dyrektor Pomorskiej Regio-nalnej Organizacji Turystycznej.

W Krakowie wspólny stół otwierający festiwal stanie na moście „Miłości”, a tak nazywana jest Kładka Bernatka, łącząca dwa brzegi Wisły. To symboliczne kulinarne doświadczenie będzie można oglądać już 14 października.

Z kolei w Warszawie performance jedności przy stole odbędzie się w tajemniczym miej-scu blisko natury już 21 października. – To będzie wymowne miejsce, które podkreśli, jak trudno jest żyć bez stołu oraz, że nawet w takich sytuacjach możemy cieszyć się wspól-nym posiłkiem. On daje radość i jedność. Goście powinni czuć się chciani i bezpieczni. – mówi Agnieszka Małkiewicz.

Każdy performance będzie symbolicznym początkiem i zapowiedzią wspólnych stołów w festiwalowych restauracjach: przestrzenią do poznania się, rozmów, celebracji wspólnego czasu i degustacji smaków, można by rzec „rozpieszczalności”.

A potem festiwal jedności i hedonizmu w restauracjach

Maciej Nowak, ambasador kulinarny wydarzenia, odwiedza wszystkie restauracje zaan-gażowane w projekt i w każdej rekomenduje trzy dania do specjalnej, festiwalowej karty. Poza przystawką, daniem głównym, deserem, na Gości restauracji będą czekały niespo-dzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów, wino, owoce morza i polskie oleje.

– Jestem pod wrażeniem tych wizyt. Ujawniły nowe tony polskiej gastronomii.

Po pierwsze restauracje zaczynają równoprawnie traktować klientów, którzy jedzą mięso i tych, którzy omijają taką dietę. To jest przełom historyczny, przez lata nasza kuchnia była skupiona na białku zwierzęcym. Nasz rekonesans robiony w ostatnich tygodniach pokazuje, że kuchnia bez mięsa jest już w tej chwili równoprawnym segmentem polskiej gastronomii. I nie są to dania przygotowane na chybcika, lewą ręką, żeby coś tym wege-tarianom wrzucić na talerz, a bardzo interesujące potrawy, tworzone w bardzo twórczy sposób.

Z wielką satysfakcją odkrywam, jak nasi szefowie kuchni potrafią być kreatywni w zakresie kuchni wegańskiej. Są rozmaite steki z warzyw, z kalafiora, selera, jest cała seria tatarów warzywnych: z suszonych pomidorów, z arbuza. Te dania są bardzo odważne gastrono-micznie, ciekawe smakowo, też bardzo estetycznie serwowane. Co nie znaczy, że kuch-nia mięsna zanika. Tacy mięsożercy jak ja, znajdują bez problemu satysfakcję w restau-racjach festiwalowych. Podoba mi się zróżnicowanie, że we wszystkich lokalach, które odwiedziliśmy, są obecne dwie linie jadłospisu, że nie tworzy się getta.

Goście Celebracji & Degustacji będą mieli do wyboru degustację w wersji wegetariań-skiej lub klasycznej. Natomiast partnerzy projektu wzbogacą to doświadczenie. Na stole pojawią się szlachetne sery długo dojrzewające marki Skarby Serowara, przekąski z owo-ców morza i ryb prosto z portów Selgros Cash&Carry, oleje tłoczone na zimno marki Ku-jawski oraz włoskie wina Insight Casa Pecunia od Partner Center Horeca. W niektórych lokalach na Gości będzie też czekać niespodzianka od firmy CitiBank.

Co ważne! 5% procent dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone przez restaura-torów na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej.

Maciej Nowak: – Kolejne ekscytujące dla mnie odkrycie: gastronomia zaczyna brać lekcje zachowań społecznych, o które mocno walczymy. Chodzi mi o tolerancję kulturową, oby-czajową. Przeżyłem przełom wręcz duchowy, gdy jeden z właścicieli restauracji, które odwiedzałem, pochwalił mi się, że zatrudnia osoby LGBT i jest z tego dumny, że ma kel-nerki nieheteronormatywne. Zaplecze restauracji ma zwykle klimat męskiej szatni. Prze-łamanie tego stereotypu, ale i praktyki polskich restauracji, wydaje mi się historycznym przełomem.

Druga rzecz równie ważna: gastronomia służy integracji przybyszów, emigrantów, którzy do nas dołączają w ostatnich latach. Z najbliższej zagranicy, ale i dalekich krajów. Oni

odnajdują swoje miejsce właśnie w gastronomii, wzbogacają zarówno nasze menu, nasz repertuar smaków, jak i swoimi opowieściami, doświadczeniami pozwalają nam inaczej spojrzeć na świat. Zrozumieć, że nie wszystko musi być ułożone tak, jak u nas. Że trzeba być otwartym na inną obyczajowość, systemy wartości, że trzeba się umieć porozumieć z ludźmi.

Festiwal Celebracje & Degustacje odbędzie się: od 11 do 17 października w Trój-mieście, od 15 do 21 listopada w Krakowie i w Warszawie.

Wszystkie szczegóły, lista restauracji i zawartość festiwalowych pakietów są dostępne na stronie: https://wydarzenia.mojstolik.pl/

Festiwalowe kolacje można kupić wyłącznie przez stronę https://wydarzenia.mojsto-

Organizatorami festiwalu są FOR Solutions, zakochany w gastronomii zespół działający w obszarze kreatywnych eventów oraz platforma MojStolik.pl, zrzeszająca cenione grono polskich restauracji.