REGULAMIN WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2020
KONKURS IM. RAFAŁA JELEWSKIEGO
I. Sprawy organizacyjne
- Organizatorem konkursu jest Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Barbara Surma i Tomasz Purol oraz FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak, os. Władysława Jagiełły 26/21, 60 – 694 Poznań, NIP 554 139 07 36
- Konkurs odbędzie się w dniu 09 czerwca 2020 (wtorek) w Garden City Restaurant &Catering, na terenie MTP w Poznaniu.
- Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.
II. Warunki uczestnictwa
- W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą.
- Uczestnicy konkursu muszą pracować zgodnie ze swoimi kwalifikacjami w zakładach gastronomicznych, które dokonały zgłoszenia, aż do momentu rozstrzygnięcia konkursu.
- Wszyscy kucharze biorący udział w konkursie mogą posiadać dowolny stopień w hierarchii zawodowej.
- Uczestnicy konkursu powinni być pełnoletni.
- Uczestnik startuje w konkursie w pojedynkę bez asystenta.
- Potwierdzenie zgłoszenia do konkursu powinno być dokonane w formie pisemnej drogą email na załączonych formularzach wraz z opisem technologicznym oraz wyraźnym zdjęciem wykonywanej potrawy i przesłane na adres:
- Termin nadsyłania zgłoszeń na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , upływa 08 maja 2020. Decyduje data wpłynięcia zgłoszenia do organizatora konkursu. Ogłoszenie o zakwalifikowaniu się do konkursu najpóźniej w dniu 12 maja 2020.
- Formularz ze zgłoszeniem uczestnictwa należy wypełnić tak, aby zawierał czytelne imię i nazwisko wraz z numerem telefonu i adresem e-mail oraz pełną nazwę zakładu zgłaszającego uczestnika. Wraz ze zgłoszeniem należy dokonać akceptacji treści niniejszego regulaminu. Ponadto kandydaci zobowiązani są do złożenia oświadczenia o wyrażeniu zgody na publikację ich wizerunku uwieńczonych fotograficznie bądź techniką filmową w trakcie konkursu, a także o nieodpłatnym przeniesieniu na Organizatora autorskich praw majątkowych do stworzonych przez siebie potraw, uwiecznionych dowolną techniką, rozpowszechnianych we wszelkiego rodzaju mediach.
- Komisja powołana przez organizatora dokona wstępnej selekcji uczestników na podstawie oceny opisu i zdjęcia zgłoszonej potrawy. Osoby zakwalifikowane do udziału w konkursie, zostaną powiadomione o dopuszczeniu do konkursu do dnia 12 maja 2020.
W przypadku braku możliwości uczestnictwa w konkursie, komisja wybiera zawodnika rezerwowego spośród kandydatów zgłoszonych pierwotnie do konkursu, którzy zostaną niezwłocznie o tym poinformowani.
III. Zasady organizacyjne
- Każdy uczestnik konkursu lub jego zakład pracy pokrywa koszty przejazdu, noclegu oraz produktów użytych do wykonania dania konkursowego.
- Organizator zapewnia stanowiska do pracy przygotowane dla każdego zawodnika i wyposażone: piec konwekcyjno-parowy, kuchenki indukcyjne 2 szt., stół roboczy, zlewozmywak i lodówkę oraz talerze, chłodnie do przechowywania produktów od dnia poprzedzającego dzień startu w konkursie.
- Drobny sprzęt potrzebny do wykonania potrawy każdy uczestnik przywozi we własnym zakresie.
- Wszyscy uczestnicy konkursu występują w strojach kucharskich (biała bluza kucharska, czarne spodnie, czarne buty, czapka kucharska) bluzy kucharskie, zapaski i czapki zostaną przekazane uczestnikom przez organizatora na odprawie zawodników.
IV. Reguły przeprowadzenia konkursu
- Każda praca wykonana przez uczestnika konkursu będzie uważana za pracę przygotowaną specjalnie na konkurs i nie będzie powtórzeniem pracy z innych konkursów
- Konkurs zostanie przeprowadzony w dniu 09 czerwca 2020 (wtorek).
- Wykonanie zadania konkursowego będzie oceniane przez powołane przez Organizatora, profesjonalne jury degustacyjne składające się z wybitnych Szefów Kuchni z całej Polski. - max 6 jurorów w tym Przewodniczący oraz 2 jurorów technicznych.
- Każdy z oceniających prace konkursowe jurorów będzie zobowiązany do zapoznania się oraz podpisania Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu.
- Jury przyznaje max 100 punktów za walory degustacyjne potrawy i max 60 punktów za pracę na stanowisku i technikę wykonania potrawy, łącznie 160 punktów.
- Jury konkursu Wielkopolski Kucharz Roku, ocenia danie główne i na podstawie tej oceny przyznaje tytuł Wielkopolski Kucharz Roku 2020 oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2020.
- Podczas konkursu uczestnicy zajmują stanowiska wylosowane podczas odprawy, która odbędzie się w dniu konkursu tj. 09 czerwca 2020, przed konkursem o godz. 08:30.
- Każdy uczestnik otrzyma 10 minut przed rozpoczęciem pracy na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów.
- Każdy uczestnik musi wykonać potrawę w formie dania głównego w ilości 7 porcji o gramaturze w przedziale 160 – 180 g.
- Każdy uczestnik musi wykonać danie główne z użyciem: pstrąg tęczowy, botwina lub pokrzywa oraz soczewica. Pozostałe składniki w gestii uczestnika.
- Czas przygotowania dania konkursowego od momentu wejścia na stanowisko do momentu ustawienia 7 gotowych porcji nie może przekroczyć 1 godziny i 30 minut, (plus 10 minut na rozłożenie produktów, nie liczone do czasu regulaminowego).
- Po przekroczeniu regulaminowego czasu zostaną naliczone punkty karne 1 punkt za 1 minutę opóźnienia. Po 15 minutach opóźnienia praca zostanie przerwana i oceniona w stopniu, jaki została przygotowana.
- HACCP:
a. Zawodnik/drużyna powinien przedstawić listę kontrolną temperatur produktów spożywczych przed ich włożeniem do boksów chłodniczych i transportem na miejsce konkursu,
b. Zawodnik/drużyna powinni sporządzić jeszcze raz listę kontrolną temperatur produktów spożywczych po wyjęciu ich z boksów chłodniczych zaraz po wejściu na stanowisko kuchni konkursowej ,
c. Protokoły powinny być zaprezentowane jury technicznemu podczas oceny mise en place i sprawdzone ponownie przez jurora za pomocą termometru laserowego – składowa oceny mise en place. - Wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce, a dodatki skrobiowe, warzywa, grzyby, mogą być jedynie umyte i obrane, lecz w żaden sposób nieuformowane. Prosimy tak komponować swoje dania aby unikać produktów konserwowych i przetworzonych przez przemysł spożywczy. Jury dopuszcza użycie produktów przetworzonych i konserwowych wykonanych samodzielnie i po udokumentowaniu procesu obróbki.
- Wszystkie dania konkursowe muszą składać się wyłącznie z jadalnych produktów, dotyczy to również dekoracji.
- Decyzja jury jest ostateczna i niepodważalna.
- Zwycięzca konkursu otrzyma nominację do finału KPP 2020 i tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2020.
- Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji receptur i zdjęć potraw konkursowych niezależnie od zajętego miejsca.
- Organizator konkursu zastrzega sobie, również prawo do powołania jury selekcyjnego, jeżeli ilość chętnych do wzięcia udziału w konkursie przekroczy 12 uczestników.
- Wszystkie wyniki zostaną ogłoszone po konkursie i pokonkursowej odprawie zawodników.
- W trakcie uroczystości zakończenia konkursu oraz wręczenia nagród wszyscy uczestnicy zobowiązani są do wystąpienia w galowym stroju kucharskim.
V. Nagrody
- Dyplom oraz Puchar Wielkopolskiego Kucharza Rok 2020 uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania.
- Nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2020.
- Staże w kuchniach lokali gastronomicznych, w których szefują członkowie jury w kraju i za granicą.
- Nagrody pieniężne i rzeczowe od sponsorów.
- Specjalny Puchar dla uczestnika, który uzyska największą liczbę punktów za Smak Potrawy ufundowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
VI. Kontakt
- W sprawach zgłoszeń i organizacyjnych dotyczących konkursu - Joanna Ochniak tel. 697 076 562 , e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- W sprawach merytorycznych dotyczących przygotowania dan konkursowych – Dominik Brodziak tel. 513 067 958, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.