Przedmiotem konkursu jest przygotowanie dania głównego z użyciem:

  • pstrąga tęczowego
  • botwiny lub pokrzywy
  • soczewicy

produkty5

 

Pozostałe składniki w gestii uczestnika.

Istotne jest, by jak najlepiej zagospodarować produkty obowiązkowe, co będzie podlegało ocenie jurorów.

Wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce, a dodatki skrobiowe, warzywa, grzyby, mogą być jedynie umyte i obrane, lecz w żaden sposób nieuformowane. Prosimy tak komponować swoje dania, aby unikać produktów konserwowych i przetworzonych przez przemysł spożywczy. Jury dopuszcza użycie produktów przetworzonych i konserwowych wykonanych samodzielnie i po udokumentowaniu procesu obróbki.

Zaznaczamy, że według wytycznych regulaminowych Kulinarnego Pucharu Polski. DANIE GŁÓWNE konkursowe w całości powinno mieć gramaturę przedziale 160 - 180 g.