W piątek, 07 czerwca w malowniczo położonym majątku Ostoja Chobienice, odbyła się VI edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku, konkurs im. Rafała Jelewskiego.
Do walki o najwyższe podium, Puchar Prezydenta Miasta oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 stanęło 12 uczestników.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego, w którym składnikami obowiązkowymi były: królik, cebula oraz gorczyca.
Uczestnicy konkursu zaprezentowali szerokie spektrum koncepcji na dania z określonymi w regulaminie składnikami. Najwyższe uznanie jurorów zdobył jednak Michał Kozłowski z Hotelu PURO, Restauracja Nifty No20 z Poznania, który stanął na najwyższym podium i otrzymał Puchar Prezydenta Miasta Poznania. Swoją nominację do Kulinarnego Pucharu Polski osobiście jednak przekazał uczestnikowi, który uplasował się na pozycji drugiej, był nim doświadczony Paweł Kubera z Hotelu DeSilva Premium z Poznania, (Michał zdobył nominację KPP, wygrywając wcześniej w innym konkursie).
Na trzecim miejscu uplasował się Marcin Owsianny z Hotelu Park z Poznania.